Dit is mijn offici√ęel europees paspoort. Men noemt dit document ook wel “europees paspoort voor gezelschapsdieren”.

Mijn baasje heeft dit verplicht document nodig om te bewijzen wie ik ben en dat mijn baasje eigenaar is van mij.

Wij hebben dit ook nodig als ik en mijn baasje willen reizen.

Reis binnen de Europese Unie

Voor reizen binnen de Europese Unie (EU) neemt u het best contact op met uw dierenarts voor de nodige documenten en/of vaccinaties.

Honden, katten en fretten die reizen binnen de EU, moeten:

  • beschikken over een¬†Europees paspoort¬†om te mogen reizen in de EU, dat afgeleverd wordt door een dierenarts. Dit paspoort voor gezelschapsdieren is sinds 29-12-2014 aangepast. Dit paspoort moet bij aflevering de identificatiegegevens bevatten van dier √©n eigenaar, en ook door de eigenaar worden ondertekend. De paspoorten die voor 29 december 2014 nog werden afgeleverd, blijven wel geldig.
  • een identificatie hebben:
    • een¬†microchip
    • een¬†tatoeage¬†geldt alleen als identificatie¬†als¬†die geplaatst is voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is (opgelet: voor¬†het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta wordt alleen de microchip aanvaard)
  • gevaccineerd zijn tegen¬†hondsdolheid¬†(rabi√ęs). Sinds 29 december 2014 is de regel dat de eerste vaccinatie tegen rabi√ęs pas vanaf de leeftijd van 12 weken kan worden uitgevoerd en pas na 21 dagen geldig is. Dat wil zeggen dat invoer en uitvoer binnen de Europese Unie dus pas kan¬†vanaf 15¬†weken).

Bepaalde landen (Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta) hebben extra eisen inzake de gezondheid van uw huisdier. Uw dierenarts kan die extra behandelingen toepassen.

Als u wilt reizen met meer dan 5 gezelschapsdieren binnen de EU, dan gelden de strengere regels voor commercieel vervoer, zoals:

  • de aanvulling van het paspoort met een bijkomend¬†certificaat¬†van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). U vraagt dit certificaat aan via het¬†aanvraagformulier(externe website), dat u naar de¬†provinciale controle eenheid (PCE)(externe website)¬†van FAVV stuurt. Daarna nemen zij¬†contact met u op¬†om een offici√ęle dierenarts te laten langskomen voor een¬†klinisch onderzoek.

Die strengere regels worden opgelegd om besmettingen met hondsdolheid te voorkomen.

Reis buiten de Europese Unie

Huisdieren mee op reis nemen buiten de Europese Unie is ingewikkelder. U kunt daarvoor het best contact opnemen met de ambassade(externe website) van het land van bestemming. Die ambassade kan zeggen aan welke voorwaarden voldaan moet worden om dieren mee op reis te nemen. Quarantaine wordt soms nog toegepast. Ook hier gelden strengere regels als u meer dan 5 gezelschapsdieren meeneemt op reis.

De meeste landen vragen een bewijs dat het dier gezond is en de vereiste inentingen heeft gekregen.

  • Laat de¬†dierenarts¬†een attest opmaken dat geldig is voor het land van bestemming. Eventueel moet dit door een¬†offici√ęle dierenarts van FAVV¬†gebeuren. Neem in dit geval¬†contact op met de¬†provinciale controle eenheid (PCE)(externe website)¬†van uw provincie.
  • In sommige gevallen moeten dergelijke documenten worden gelegaliseerd door de dienst¬†Legalisatie van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken¬†en eventueel op de¬†ambassade¬†(in Belgi√ę) van het land waarvoor u de documenten moet voorleggen.

Bron : website Vlaanderen.be